Prostgården - Bed & Breakfast - Logotype

Vandringspaket – Sunne vandringsvecka

Vandringspaket Sunne Vandringsvecka

Under vecka 20 erbjuder vi paket med guidade vandringar i de värmländska skogarna. I paketet ingår även boende, transporter och måltider.

Onsdag 16/5

Incheckning på Prostgården från kl. 16. Inga organiserade aktiviteter under kvällen, men vi föreslår en stadsvandring på egen hand i Sunne, eller om ni hellre vill låna en kanot och ta en liten tur på Fryken.

Torsdag, fredag och lördag

Dagen börjar med frukost på Prostgården. Ni kan även fylla på med fika för dagen från frukostbuffén. Ni blir upphämtade utanför dörren och får åka minibuss till dagens vandringsled. Ni vandrar någon av de leder som beskrivs nedan, tillsammans med en kunnig guide. Lunch serveras utmed vägen.

Efter dagens vandring serveras en rejäl middag på Prostgården.

Söndag

Frukost och utcheckning.

Det blir inga organiserade aktiviteter under söndagen, men om ni känner för att göra fler utflykter på egen hand, finns det en hel del vandringsleder och annat intressant att hitta på. Vi tipsar gärna.

De leder vi kommer att vandra är:

Gruvrundan. En 10 km lång, medelsvår led som går genom mycket varierad natur. Den går förbi sjöstränder, upp på höga berg och över ängar. Nästan en hel kilometer går leden genom Tiskaretjärnsskogen; en skyddad gammelgranskog på 31 ha! Det är en andäktig känsla att vandra här under de höga trädkronorna. Leden passerar flera gruvlämningar och torpruiner samt ett mindre stenbrott. Det finns ett antal rastplatser. Floran efter leden är av mycket intressant karaktär, här kan en bl.a. finna den sällsynta lunglaven.

Abbortjärnsrundan, c:a 7 km. Här gör vi en vandring i Finnskogen. De gamla torpmiljöerna finns fortfarande bevarade och det finns lämningar i form av majestätiska stenmurar, kvarnruiner och en restaurerad ”tjärdal”. Vi vandrar över ängar och djup storskog samt över forsande älvar. Vi går i kuperad terräng och naturmiljöerna är varierande. Här är vi långt från allfartsvägen och kan njuta av skogens stillhet.

7-torpsleden som startar i Lekvattnet har gamla anor. Leden går huvudsakligen på gamla stigar som skapats av skogsfinnarna. Leden passerar sju torp, alla med skogsfinskt ursprung. Du passerar riksgränsen mellan Norge och Sverige. Två torp ligger på norska sidan gränsen. Under andra världskriget användes stigarna även som flyktingrutt från Norge. Ritamäki finngård är troligen det bäst bevarade skogsfinska torpet på Finnskogen. Ängsmarken vid Ritamäki hävdas och är skyddat som naturreservat.