Prostgården - Bed & Breakfast - Logotype

Vandringspaket – Sunne vandringsvecka

Vandringspaket Sunne Vandringsvecka Maj 2019

Program

Torsdag 16/5                      

Incheckning på Prostgården från 12.00. Upphämtning och transport till dagens vandring.

14.00 Vi startar vandring på Abborrtjärnsrundan. Leden är 7 km lång och går i de gamla finnbygderna. Efter vägen passerar vi en tjärdal, en plats där man tidigare framställt tjära. Leden går i gamla odlingslandskap. Här finns resterna efter en kvej i sten att stänga in boskap i.

Vandringen leds av vår lokale guide, Mikael Dubrovin, och hans intresse är främst natur och gamla boplatser.

Lunch och fika intas utefter leden

Ca 18.00 Transport åter till Prostgården.

Fredag 17/5

Frukost och avresa från Prostgården

10.00 Vi startar vandringen på Gruvrundan. Leden är 10 km lång och medelsvår. Nästan en hel kilometer går leden genom Tiskaretjärnsskogen; en skyddad gammelgranskog på 31 hektar. Det är en andäktig känsla att vandra här under de höga trädkronorna. Leden passerar flera gruvlämningar och torpruiner samt ett mindre stenbrott.

Vår lokala guide är Göran Klarström, han berättar vad som kan upptäckas i skog och mark, både spännande och ovanliga ting kring växter och djur.

Ca 16.30 Hemresa.

Lördag 18/5

Frukost och avresa.

10.30 Vi startar vandringen på 7-torpsleden. Leden är 8 km lång. 7-torpsleden i Lekvattnet har gamla anor. Leden går huvudsakligen på gamla stigar som skapats av skogsfinnarna. Leden passerar sju torp, alla med skogsfinskt ursprung. Du passerar riksgränsen mellan Norge och Sverige. Två torp ligger på norska sidan gränsen.

Vår guide i dag heter Olov Henriksson, men kallas SkogsOla. SkogsOla kan mycket om såväl botanik och däggdjur som fåglar. Han är särskilt intresserad av de ekologiska sambanden. Den skogsfiska kulturen ligger SkogsOla varmt om hjärtat då han har sina rötter och ursprung här.

Ca 16.30 Transport åter till boendet.

Söndag 19/5

Hemresedag

Efter frukost på Prostgården tar ni er med egen transport till Mårbacka minnesgård.

11.00 Guidning av Mårbacka

Om du vill vandra på egen hand rekommenderar vi att gå Back-Kajsas väg efter vandringen. En led som startar mitt emot Mårbacka och som är ca 3 km. Leden går upp på Kajsaåsen och du belönas med en fantastisk utsikt när du är uppe.