Prostgården - Bed & Breakfast - Logotype

Skrivarkurs

Skrivarkurs – Möt novellen i sagans Sunne

Bär du på skrivardrömmar? Kanske har du några utkast redo för en mindre grupp att lyssna till? Tycker du om och vill fördjupa dig i den koncentrerade och intensiva genren novell och samtidigt bo och röra dig i de miljöer där några av Sveriges mest kända författare verkat?

En långhelg i oktober, med start torsdag kväll och avslut söndag förmiddag, samlar vi en mindre grupp läs- och skrivsugna, i sagans Sunne. Ungefär halva tiden ägnar vi åt att analysera etablerade författares texter och resten av tiden ägnar vi åt att skriva, läsa och ge respons på eget författade texter, sådana ni har med er eller sådana vi skapar på plats genom olika övningar. Kursen är både en läs- och skrivarkurs.

Fokus ligger på genren novell. Vi studerar alltså den korta berättelsens särskilda drag. Vi undersöker hur novellförfattare arbetar med dialoger och miljöbeskrivningar, hur de startar och avslutar. Vi ställer olika frågor till texten, så som: Varför blir en text humoristiskt? Jobbar författaren med planteringar? Har namnen och platserna någon betydelse? Ni kommer få med er en del nya begrepp och andra känner ni säkert till. Syftet med dagarna är att släppa loss skrivarlusten genom goda exempel och berikande samtal. Vi läser då bland annat högt för att lyssna till språkets rytm och melodi och vi ger respons på varandras texter i mindre grupper. Det är i läsarens ögon och öron berättelsen får liv.

I kursen ingår även ett föredrag om Selma Lagerlöf, en kortare vandring i Tunströms fotspår och ett besök på Mårbacka.

Du behöver inga förkunskaper, men ska tycka om att läsa, lyssna, skriva och känna in olika berättelser. Du väljer själv om du skriver för hand eller på dator.

Kursledare är Susanne Nyman, skribent och litteraturvetare. Susannes startade som ungdomsreporter på sin hemorts lokaltidning och flyttade sedan till Stockholm för att läsa en fil. kand. i litteraturvetenskap. I Stockholm var hon bland annat verksam som kultur- och resejournalist och skrev då för Dagens Nyheter, Tur och retur och Nordisk tidskrift. Under studietiden arbetade hon som guide på Selma Lagerlöfs Mårbacka. Intresset för Värmland och de värmländska författarna har sedan dess fördjupats. Hon betonar dock att hon även har andra favoritförfattare och gärna kopplar av med engelska deckare. Novellen som genre har hänfört henne mer och mer de senaste åren.

– Det är så skickligt av författare att på bara några få sidor lyckas mejsla fram tydliga karaktärer och runt dem fånga en stämning eller en situation. Det är som att de kramar ur det alla viktigaste, själva essensen, i det de vill förmedla till läsarna. Inte ett ord är överflödigt, säger hon.

Susanne var under några år Lagerlöfsällskapets ordförande och har också suttit med i juryn för Stiftelsen Selma Lagerlöfs Litteraturpris. Hon är sedan två år bosatt strax utanför Sunne för att äntligen få bo och verka på den plats hon älskar mest, Fryksdalen.

Då hon inte håller i skrivarkurser författar hon krönikor i Fryksdalsbygden, undervisar i svenska och extraknäcker som korrekturläsare. När hon hinner försöker hon få ordning i sin alldeles för stora trädgård.